5 Mart 2016 Cumartesi

Anlamlı Kodlama Nedir ?




Merhaba arkadaşlar anlamlı kodlamanın ne olduğu ve bu sürecin nasıl gerçekleştiği ile sizlerler bazı bilgilerimi paylaşmak istiyorum. Duyusal belleğe gelen uyarıcıların algımızı ve dikkatimizi çeken kısımlarını beynimiz otomatik olarak kısa süreli belleğe aktarır tabiki bu süreçte algılamamız ve dikkat etmemiz çoğu zaman o şeye ilgimiz oluğundan ve ihtiyaçımız olduğundan gerçekleşir. Kısa süreli belleğimize gelen bu bilgiler çeşitli yollarlar işlenerek ve şemalar yaratılarak uzun süreli belleğimize kaydederiz. Örnek olarak yeni bir telefon numarası aldığımızda tüm rakamları aynı anda ezberlememiz çok zordur biz bazen farkında olmasakta o rakamları belirli gruplar halinde bölerek zinimizde bir şema oluşturuz. 

Anlamlı kodlama sürecinde zihimiz daha önceki şemalarımızı uzun bellekten kısa süreli belleğe getirerek yeni öğreneceğimiz bilgiyi bu şemaları kullanarak nasıl kodlayacağı ve bu şemaları bir yapboz gibi kullanıp yeni bilgilere eski bilgilere ekleyerek tekrardan şemalar oluşturur yani kodlama yaparda diye biliriz.

Uzun süreli belleğin kapasitesi çok büyüktür bunun için en son kayıt noktası ve bilginin saklandığı yer burasıdır. uzun süreli bellekten kısa süreli belleğe aktarılan bilgilere biz hatırmala ya da geri çağırma deriz.

Zihbimizde anlamlı kodlamalar yapmamız için çeşitli yollar vardır bunlardan bazıları örğütleme,tekrar etme, eski şemalarla ve bilgilerlerle yeni bağlar kurmak, genişletmek ve etkinliktir.

Örğütleme yoluyla bir bilgiyi uzun süreliğe belleğe almak demek o bilgiyi çeşitli yolarllar sıralamak, bilgisayarlardaki klasörler gibi gruplandırmak, şekillerer oluşturmak, grafiklerçizmek ya da kavram haritası yaparken bilgileri benzerlik ve anlam bakımında en yakın olanıyla aynı yerde saklamak akla gelmelidir.

Tekrar etmek yoluylada bilgileri uzun süreli belleğmize almak mümkündür öğrenilecek şey her tekrarda daha önceki bilgilerimizle bir anlam bütünlüğü oluşturamasakta daha iyi pekiştirip kendine özğü bir klasör oluşrurabilir ve kendi şemalarını bu klasörde saklaya bilir.

Birde eski bilgi ve şemalarımızı kullanara yeni bilgilerimizle birleştime yoluyla bilgiler anlamlı kodlama yapılabilir. bu şekilde öğrenme gerçekleştirken en önemli olan şey oluşturulacak bağların ne kadar çok olursa öğrenmenin okadar iyi olacağıdır. Yani bir örümçek ağı gibi düşünürsek ne kadar çok ağ bir biri ile bağlammışsa ağ okadar sağlam olur ve yeni eklenen bilgilerin ağırlığı taşıması okadar okolay olur bu bağlar arasında ne kadar boşluk olursa kodlama yapmak ve bilğiyi tekrar çağırmakta okadar zor olur. 

Okuduğunuz için teşekkürler.


Kaynak:
-Hacettepe Üniversitesi Öğrenme ve Öğretme Kuramları Dersi
-ogta.net

Resim google görsellerden alıntıdır bir çok sitede bulunmaktadır.
Yazar: Doğancan Körün








0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz İçin Teşekkürederiz.